Logo Logo
همراهی امام حسن مجتبی(ع) با پدرش امیرالمومنین(ع)
همراهی امام حسن مجتبی(ع) با پدرش امیرالمومنین(ع)

همراهی امام حسن مجتبی(ع) با پدرش امیرالمومنین(ع)

همراهی امام مجتبی(ع) با پدرش امیر المؤمنین(ع)

امام مجتبى (ع) در تمام عرصه هايى كه پدر بزرگوارش به ايراد سخن مى پرداخت و اقداماتى كه انجام مى داد در كنار آن حضرت و در تمام جنگ هاى آن بزرگ مرد، در ركاب پدر حضور داشت و آن گاه كه معركه سخت درگرفته و بحرانى مى شد از پدر ارجمندش درخواست اجازه حضور در ميدان كارزار و ادامه جنگ مى نمود، ولى اميرمؤمنان (ع) از بيم اين كه مبادا با شهادت فرزندانش حسن و حسين(ع) دودمان نبى اكرم (ص) از ميان برود، بر عدم شركت آن دو در جنگ و نبرد تأكيد مىورزيد.

امام حسن (ع) تا آخرين لحظات حيات پدر، در كنار آن بزرگوار قرار داشت، رنج و محنتى كه پدر ارجمندش از مردم عراق مى ديد او را نيز رنج مى داد و با نگرانى هاى وى نگران مى شد. او با چشم خود مى ديد كه معاويه مبلّغان خود را براى ناسزاگويى به پدر والا مقامش على(ع) در سراسر كشور پراكنده ساخته و فرماندهانِ سپاه پدرش را با پول و مقام فريب داده و توانسته بيشتر آن ها را از اطراف امام(ع) پراكنده سازد تا آنجا كه امام على (ع) براى جدايى از آنان از خداى خويش آرزوى مرگ يا شهادت مى كند ]آرى; او [سرانجام به فيض شهادت نائل آمد و امام حسن (ع) ميان آن همه فشارها و سختى ها و بين مردم كوفه اى ـ كه دست از يارى پدرش شسته ـ و باقيمانده قواى خوارج و جنگ طلبى هاى شاميان، تنها ماند.

با تصريح اميرمؤمنان (ع) به خلافت و جانشينى فرزندش امام مجتبى و تسليم ميراث نبوت به وى، مردم كوفه و مهاجر و انصار پيرامونش گرد آمده و براى احراز مقام خلافت با آن بزرگوار دست بيعت دادند. امام حسن (ع) افزون بر دارا بودن دانش و تقوى و عزم و اراده و لياقت و شايستگىِ خلافت، خداوند وجود مقدس او را از هرگونه عيب و پليدى مبرّا ساخته بود. مردم كوفه و بصره در بيعت با آن امام هُمام بر يكديگر سبقت گرفتند و اهل حجاز و يمن و فارس و مردم ديگر مناطقى كه محبت اهل بيت را در دل داشته و با پدر بزرگوارش بيعت كرده بودند دست بيعت به امام دادند. زمانى كه خبر بيعت مردم با امام مجتبى (ع) به معاويه و هوادارانش رسيد، با تمام حيله و نيرنگى كه در اختيار داشتند، در صدد به تباهى كشاندنِ بيعت و آشفته ساختنِ اوضاع برآمدند.

امام حسن(ع) پس از شهادت امیرالمؤمنین

امام حسن (ع) پس از پدر بزرگوارش زمام امور را به دست گرفت و در آن فضاى آكنده از آشوب و توطئه، به شايسته ترين شكل ممكن به اداره امور پرداخت. فرمانروايان خود را بر شهرها گمارد و آنان را به اجراى عدالت و نيكى و مبارزه با ظلم و طغيان و سركشى سفارش فرمود و راه و روشى را كه پدر ارجمندش پيموده و ادامه روش جد بزرگوارش پيامبر اكرم (ص) قلمداد مى شد، پى گرفت.