Logo Logo
جلوه هايى از شخصيت امام مجتبى (ع) از جهت عبادت
جلوه هايى از شخصيت امام مجتبى (ع) از جهت عبادت

جلوه هايى از شخصيت امام مجتبى (ع) از جهت عبادت

جلوه هايى از شخصيت امام مجتبى (ع) از جهت عبادت

الف ـ مفضّل از امام صادق(ع) از پدرش از جد بزرگوارش روايت كرده كه فرمود:

حسن بن على بن ابى طالب پرستشگرترين، زاهدترين و برترين فرد دوران خويش به شمار مى آمد، پياده و گاهى پاى برهنه به حج مى رفت، هرگاه از مردن و قبر و قيامت و رستخيز و عبور از پل صراط ياد مى كرد، مى گريست و زمانى كه حضور در پيشگاه خداى متعال را متذكر مى شد فريادى برمى آورد و از بيم آن عرصه از هوش مى رفت و هرگاه در پيشگاه خداى عزوجل به نماز مى ايستاد بند بند اعضايش مى لرزيد و هرزمان از بهشت و دوزخ ياد مى كرد از بيم، چون مارگزيده به خود مى پيچيد، از خداوند درخواست بهشت مى كرد و از آتش دوزخ به او پناه مى جست و هرگاه قرآن تلاوت مى كرد و به جمله (يا ايها الذين آمنوا; اى ايمان آورندگان)مى رسيد عرضه مى داشت: لبيك اللهم لبيك.همواره در ياد و ذكر خدا ديده مى شد. از همه راستگوتر و خوش بيان تر بود...

ب ـ هروقت آن بزرگوار وضو مى گرفت اعضاى بدنش مى لرزيد و رخسارش به زردى مى گراييد. چگونگى عارض شدن چنين حالتى بر او را از آن حضرت جويا شدند در پاسخ فرمود:

بر آن كس در پيشگاه پروردگار عرش به ايستد رواست كه رنگ چهره اش زرد و بند بند اعضايش به لرزه درآيد.

ج ـ امام مجتبى هر زمان به در مسجد مى رسيد سر مباركش را بالا مى گرفت و به پيشگاه خدا عرضه مى داشت:

خدايا! ميهمان تو به آستانت آمده. اى خداى نيكى بخش! گنهكارى به درگاهت رو آورده، اى كريم! با زيبايى هاى فضل و كرمت از گناهان زشتم درگذر.([1])

د ـ آن حضرت از نماز صبح كه فراغت مى يافت هرچند به انجام امورى مى پرداخت ولى تا طلوع خورشيد، سخن نمى گفت.

هـ ـ از امام محمد باقر(ع) روايت شده كه فرمود: امام مجتبى (ع) فرمود: شرم دارم، خدا را ديدار كنم و پياده به زيارت خانه اش نرفته باشم، از اين رو، وى بيست بار پياده از مدينه رهسپار مكه شد.([2])

و ـ از على بن جذعان منقول است كه گفت: حسن بن على (ع) دوبار، تمام اموال و سه بار نيمى از دارايى اش را در راه خدا بخشيد به گونه اى كه يك لنگه نعلين و كفش خود را به بينوا مى داد و يك لنگه آن را نگاه مى داشت.([3])

دعاهاى گوناگونى از امام مجتبى (ع) روايت شده كه مجموعه اى از معارف و آداب نيايش با ذات مقدس بارى تعالى و خشوع و كُرنش در برابر عظمتش را درخود جاى داده كه به نمونه هايى از آن دعاها اشاره مى كنيم:

امام (ع) عرضه مى دارد:

«اللهّم انّك الخَلَفُ من جميع خَلقِك و ليس في خلقكَ خَلَفٌ مثلُكَ، الهي مَن أحسن فبرحمتك و مَن اساء فبخطيئته فلا الذي احسن استغنى عن ردفك و معونتك ولا الذي أساء استبدل بك و خرج من قدرتك.


الهي بك عرفتك و بك اهتديتُ الى أمرك ولولا...

اللهّم اجعل خير عملي آخره و خير عملي خواتمه و خير أيّامي يوم القاك.


الهي اطعتك ولك المنّة عليَّ فى احبّ الأشياء إليك: إلايمان بك والتصديق برسولك. ولم اعصك في ابغض الأشياء إليك: الشرك بك والتكذيب برسولك، فاغفرلى ما بينهما يا ارحم الراحمين»;([4])

خدايا! از ميان آفريدگانت تنها جانشين تويى و چون تو جانشينى ميان آنان وجود ندارد.

خدايا! آن كس كه عمل نيك انجام داد با رحمت تو بدان توفيق يافت و آن كس كه مرتكب گناه شد با خطاى خودش بدان دست يازيد. بنابراين، نه آن كس كه كار نيك انجام داده از پشتيبانى و حمايت تو بى نياز است و نه كسى كه از او بدى سر زده ديگرى را به جاى تو برگزيده و از تحت قدرتت خارج گشته است.

خدايا! به وسيله خودت تو را شناختم و به واسطه ذات مقدست به دستوراتت راه يافتم و اگر خود نبودى هيچ گاه تو را نمى شناختم. اى كسى كه داراى اين صفات هستى و ديگران از آن برخوردار نيستند بر محمد و خاندانش درود فرست و اخلاص در عمل و روزى فراوان برايم مقرر فرما.

خدايا! پايان كارم را ختم به خير گردان و بهترين روزهايم را روز ديدار با خودت قرارده.

خدايا! از تو فرمان بردم و به عطاى محبوب ترين اشياء نزد خود كه ايمان به تو و تصديق پيامبرت بود، بر من منّت نهادى و در تنفّرآميزترين اشياء كه شرك به تو و تكذيب رسول گرامى ات بود از فرمانت سرپيچى نكردم. پس اى مهربان ترين مهربانان! گناهانى را كه در اين ميان از من سرزده بر من ببخشاى.

ابن كثير آورده : امام مجتبى (ع) هرشب كه به خانه هاى همسرانش مى رفت سوره مبارك كهف را با خود مى برد و همواره در بستر خويش قبل از خوابيدن، تلاوت مى نمود.([5])

منابع و مآخذ:

[1].  مناقب 3/180.

[2].  بحارالانوار 43/339.

[3].  همان.

[4].  مهج الدعوات 144.

[5].  به البداية والنهايه 8/42.