Logo Logo
هشدار به منکران ولایت امیرالمؤمنین در حدیث غدیر
هشدار به منکران ولایت امیرالمؤمنین در حدیث غدیر

هشدار به منکران ولایت امیرالمؤمنین در حدیث غدیر

مقدمه

پیامدهای هشداردهنده‌ای در حدیث غدیر نسبت به منکران ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام نقل شده است. عذاب‌های دنیوی و اخروی، مورد لعن خدا بودن و همچنین تیره‌بختی، بخشی از این هشدارها می‌باشند.

معرفی امیرالمومنین به عنوان جانشین توسط پیامبر

ظهور اسلام با نبوت و رسالت خاتم الأنبیاء صلی‌الله‌علیه‌وآله آغاز گردید، اما به آن منحصر نبود و باید جانشینی و ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام نیز به مردم ابلاغ می‌شد. پیامبر معظم اسلام از هر فرصتی بهره می‌جستند تا این مطلب مهم را برای مردم بیان کنند. شاه‌فرد معرفی و ابلاغ دستور خداوند پیرامون ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام در روز غدیر خم صورت پذیرفت.

هرچند مشهورترین بخش این حدیث یعنی «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلَاهُ» نزد عالمان شیعه و اهل‌تسنن دارای تواتر بوده و خدشه‌ای در صدور آن نیست،[1] اما از نگاه شیعه، این حدیث دارای خطبه‌ و ارشادهای متعددی است که پیغمبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله آنها را پیش و پس از این جمله معروف بیان کردند. سرانجام ناگوار و عاقبت به‌شر بودن منکران ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام یکی از نکات مهمی است که در این حدیث به آن اشاره شده و می‌توان مشابه آن‌ها را از لابه‌لای منابع اهل‌تسنن نیز یافت.[2]

لعنت خداوند

پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند: «أَلَا إِنَّ جَبْرَئِيلَ خَبَّرَنِي عَنِ اللَّهِ تَعَالَى بِذَلِكَ وَ يَقُولُ مَنْ عَادَى عَلِيّاً وَ لَمْ يَتَوَلَّهُ فَعَلَيْهِ لَعْنَتِي وَ غَضَبِي‏»؛[3] «آگاه باشید! جبرئیل از سوی خداوند به من خبر داد که هر کسی با علی ستیز کند و بر ولایت او گردن نگذارد، نفرین و خشم من بر او باد!» همچنین فرمودند: «بِأَمْرِ رَبِّي أَقُولُ اللَّهُمَّ وَالِ مَنْ وَالاهُ وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ وَ الْعَنْ مَنْ أَنْكَرَهُ وَ اغْضَبْ عَلَى مَنْ جَحَدَ حَقَّهُ»؛[4] «پروردگارا! اکنون به فرمان تو چنین می‌گویم: خداوندا! دوست‌داران او را دوست بدار و دشمنان او را دشمن بدار و ناباورانش را از مهرت بران و بر آنان که حق او را انکار کردند، خشمت را فرود آور».

در منابع اهل‌تسنن نیز احادیثی نقل شده که دشمنی با امیرالمؤمنین علیه‌السلام را دشمنی با خدا دانسته‌اند.[5]

شقی‌بودن مبغضان 

خاتم الأنبیاء صلی‌الله‌علیه‌وآله در بخش دیگری از حدیث غدیر چنین فرمودند: «إِنَّهُ لَا يُبْغِضُ عَلِيّاً إِلَّا شَقِيٌّ وَ لَا يَتَوَالَى عَلِيّاً إِلَّا تَقِيٌّ وَ لَا يُؤْمِنُ بِهِ إِلَّا مُؤْمِنٌ مُخْلِصٌ»؛[6] «تنها شخص تیره‌بخت است که در دلش از علی بغض و نفرت دارد و تنها شخص پرهیزکار است که از علی فرمان می‌برد و فقط شخص با ایمان به او گرایش پیدا می‌کند».

بی‌شک دشمنان امیرالمؤمنین علیه‌السلام دارای شقاوت بوده و هستند، اما بر اساس احادیث متعدد، شقی‌ترین آنها، قاتل امیرالمؤمنین می‌باشد.[7]

عذاب الهی بر مخالفان 

پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند: «ای مردم! علی از سوی خدا امام است و هرگز خداوند توبه منکر او را نپذیرد و او را نیامرزد. این سنت قطعی خدا در مورد مخالف ولایت علی است و بی‌شک مخالف او را به عذاب دردناک ابدی کیفر می‌کند. از مخالفت با او بهراسید و گرنه در آتشی خواهید رفت که برای حق‌ستیزان آماده شده است».[8]

«حارث بن نعمان فهری»[9] و «انس بن مالک»[10] دو شخصیت معروفی هستند که با انکار ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام مورد خشم خدا قرار گرفته و در همین دنیا دچار عذاب خوارکننده شدند.

منابع و مآخذ

[1]. ر.ک: تواتر حدیث غدیر از نگاه عالمان اهل سنت

[2]. عباسی، حبیب، مروارید فضائل در صدف غدیر، علامه بهبهانی، ص: 10.

[3]. طبرسی، احمد، الإحتجاج، نشر مرتضی، ج‏1، ص: 60.

[4]. همان، ص: 61.

[5]. عسقلانی، ابن‌حجر، الإصابة، دار الکتب العلمیة، ج‏2، ص: 373.

[6]. طبرسی، احمد، الإحتجاج، نشر مرتضی، ج‏1، ص: 61.

[7]. طبرانی، سلیمان، المعجم الکبیر، مکتبة ابن تيمية، ج8، ص: 38.

[8]. طبرسی، احمد، الإحتجاج، نشر مرتضی، ج‏1، ص: 60.

[9]. حسکانی، عبیدالله، شواهد التنزيل، ج‏2، وزارت ارشاد، ص: 382-381.

[10]. ابن‌مردویه، احمد، ‌مناقب علی‌بن‌ابی‌طالب علیهماالسلام، دار الحدیث، ص: 175-176.