Logo Logo
روايات رسيده از ائمّه معصومين(ع) درباره امامت امام حسن عسکری(ع)
روايات رسيده از ائمّه معصومين(ع) درباره امامت امام حسن عسکری(ع)

روايات رسيده از ائمّه معصومين(ع) درباره امامت امام حسن عسکری(ع)

روايات رسيده از ائمّه معصومين(ع) درباره امامت امام حسن عسکری(ع)

1. روايتى از امام حسين(ع): از يحيى بن يعمر روايت شده است كه گفت: در نزد حسين(ع) بودم كه مرد عرب سيه چرده نقابدارى بر آن حضرت وارد شده سلام كرد، امام حسين(ع) جواب سلام او را داد. مرد گفت: اى پسر رسول خدا مسأله اى دارم و چندين مسأله از امام(ع) پرسيد و امام جواب همه مسائل را به او مى داد و مرد مى گفت: اى پسر رسول خدا راست گفتى، سپس گفت: مرا از عدد پيشوايان بعد از رسول خدا(ص) خبر بده.

آن حضرت فرمودند: آنان به عدد نقباى بنى اسرائيل دوازده تن مى باشند. مرد عرب گفت: نام آنان را براى من بازگو كن.

راوى گويد: امام حسين(ع) لختى سر به زير انداخت و سپس سر برداشت و فرمود:

بله، اى برادر عرب تو را خبر خواهم داد، همانا امام و خليفه بعد از رسول خدا(ص)اميرالمؤمنين(ع)است، و حسن و من و نه تن از فرزندان من كه از آن ها پسرم على و بعد از او پسرش محمّد و بعد از او پسرش جعفر و بعد از او پسرش موسى و بعد از او پسرش محمّد و بعد از او پسرش على و بعد از او پسرش حسن و بعد از او مهدى مى باشد كه وى نهمين از فرزندان من است كه در آخرالزّمان به امر دين قيام مى نمايد[1].

2. روايتى از حضرت امام سجاد (ع) : از ابوخالد كابلى روايت شده است كه گفت: بر مولاى خود حضرت على بن الحسين زين العابدين(ع) داخل شدم و ديدم كه كتابى در دست آن حضرت است كه آن را مطالعه كرده و شديداً گريه مى كند.

عرضه داشتم: اين كتاب چيست؟

آن حضرت فرمودند:

اين نسخه لوح است كه خداوند متعال آن را به رسول خدا(ص) اهدا نموده و در آن اسم خداوند متعال و رسول خدا و اميرالمؤمنين على و عمويم حسن بن على و پدرم و اسم من در آن نوشته شده است همچنين اسم فرزندم محمّد باقر و فرزندش جعفر صادق و فرزندش موسى كاظم و فرزندش على الرّضا و پسرش محمّد تقى و پسرش على نقى و پسرش حسن عسكرى و پسرش حجّت قائم به امر خدا و انتقام كشنده از دشمنان خدا كه غيبتى طولانى خواهد داشت و سپس ظاهر خواهد شد و زمين را همچنان كه پر از ظلم و جور شده باشد پر از عدل و داد خواهد نمود[2].

3. روايتى از حضرت امام باقر (ع) : از وَرد بن كميت، از پدرش كميت بن ابى المستهل روايت مى كند كه گفت: بر سيّد و مولاى خود حضرت ابوجعفر محمّد بن على باقر(ع) داخل شدم و عرضه داشتم: اى فرزند رسول خدا، من درباره شما اهل بيت چند بيت شعر سروده ام. آيا اجازه مى دهيد من آن شعرها را براى شما بخوانم؟ آن حضرت به من اجازه داد و من شروع به خواندن كردم:

«روزگار مرا خنداند و گريانيد چرا كه روزگار داراى تغييرات و رنگ هاى مختلف است»

«اما گريه من به خاطر آن نُه تنى است كه در صحراى طفّ مورد خيانت قرار گرفتند و همگى كشته شده و در كفن ها پيچيده شدند»[3].

امام باقر(ع) با شنيدن اين اشعار گريسته و فرمودند: «خداوندا گناه گذشته و آينده كميت را ببخش».

و هنگامى كه به اين بيت از شعر رسيدم كه:

«كى خواهد آمد روزى كه حق در ميان شما قيام كند و كى خواهد آمد روزى كه مهدى دوم شما به پا خيزد»[4].

آن حضرت فرمودند: «ان شاءاللّه خيلى سريع خواهد بود، سپس فرمودند: اى اباالمستهل، همانا كه قائم ما نهمين فرزند از فرزندان حسين(ع) مى باشد. چرا كه ائمّه بعد از رسول خدا(ص) دوازده تن هستند و دوازدهمين آن ها قائم است».

به آن حضرت عرضه داشتم: اى سرور و مولاى من، اين دوازده تن چه كسانى هستند؟

آن حضرت فرمودند: «أولهم علي بن أبي طالب ، وبعده الحسن والحسين ، وبعد الحسين علي بن الحسين وأنا ثم بعدي هذا» اوّل آنان على بن ابى طالب و بعد از او حسن و حسين و بعد از حسين على بن حسين و من و بعد از من اين پسر»، و دست خود را بر شانه جعفر گذاشتند.

به آن حضرت عرضه داشتم: بعد از او چه كسى خواهد بود؟

آن حضرت فرمودند:

حجّتِ پس از او، فرزندش موسى و بعد از موسى پسرش على و بعد از على پسرش محمّد و بعد از محمّد پسرش على و بعد از على پسرش حسن و بعد از حسن پسرش محمّد كه او قائم است؛ همان كسى كه قيام مى نمايد و جهان را پر از عدل و داد نموده، دل شيعيان ما را شاد مى كند[5].

4. روايتى از حضرت امام صادق(ع): از علقمة بن محمّد حضرمى از حضرت امام صادق(ع) روايت شده است كه فرمود: «ائمّه دوازده تن هستند».

به آن حضرت عرضه داشتم: اى پسر رسول خدا، نام آن ها را براى من بازگوفرما؟

آن حضرت جواب دادند:

از آنان كه گذشته اند على بن ابى طالب، حسن، حسين، على بن الحسين، محمّد بن على و سپس من.

به آن حضرت عرضه داشتم: اى پسر رسول خدا پس از شما چه كسى خواهد بود؟

آن حضرت فرمودند: من به پسرم موسى وصيّت كرده ام و او امام پس از من است.

به آن حضرت عرضه داشتم: پس بعد از موسى چه كسى خواهد بود؟

آن حضرت فرمودند:

پسرش على كه به رضا مشهور است و در سرزمين غربت در خراسان دفن خواهد شد، سپس بعد از على پسرش محمّد و بعد از محمّد پسرش على و بعد از على پسرش حسن و مهدى از فرزندان حسن است[6].

5. روايتى از حضرت امام موسى بن جعفر(ع): صدوق با سند خود از عبداللّه بن جندب از موسى بن جعفر(ع) روايت كرده است كه فرمود:

در سجده شكر نماز بگو: «تقول في سجدة الشكر : اللهم إني اشهدك واشهد ملائكتك ورسلك وجميع خلقك أنك أنت الله ربي ، والإسلام ديني ، ومحمداً نبيي ، وعلياً والحسن والحسين ، وعلي بن الحسين ، ومحمد بن علي وجعفر بن محمد وموسى بن جعفر وعلي بن موسى ، ومحمد بن علي ، وعلي بن محمد ، والحسن بن علي ، والحجة بن الحسن بن علي ، أئمتي بهم أتولى ومن أعدائهم أتبرأ».

خداوندا من، تو و ملائكه و رسولانت و همه خلق تو را گواه مى گيرم كه همانا تو پروردگار من اللّه هستى، اسلام دين من است، محمّد پيامبرم، و على و حسن و حسين و على بن الحسين و محمّد بن على و جعفر بن محمّد و موسى بن جعفر و على بن موسى و محمّد بن على و على بن محمّد و حسن بن على و حجّة بن الحسن بن على پيشوايان من مى باشند. من به آن ها تولّى مى جويم و از دشمنان آن ها اعلام برائت و بيزارى مى كنم[7].

6. روايتى از حضرت امام رضا(ع): صدوق از احمد بن زياد بن جعفر همدانى(رضي الله عنه)روايت كرده است كه گفت: على بن ابراهيم از پدرش از عبدالسّلام بن صالح هروى روايت كرده كه گفت: از دعبل بن على خزاعى شنيدم كه مى گفت: قصيده خود را براى مولاى خود حضرت على بن موسى الرّضا(ع)خواندم كه مطلعش اين بيت بود:

مدارس آيات خلت من تلاوة *** ومنزل وحي مقفر العرصات

و چون به اين بيت رسيدم كه:

«به پا خاستن امامى كه به يقين به پا خواهد خاست و به نام خدا قيامى مبارك به پا خواهد كرد»

«وى در ميان ما همه حق ها را از همه باطل ها جدا خواهد كرد و هر خوبى و بدى را جزاى درخور خواهد داد»[8]

در اينجا حضرت رضا(ع) شديداً گريسته، سپس سربرداشته و به من فرمودند:

اى خزاعى، روح القدس اين دو بيت را بر زبان تو جارى ساخته است، آيا مى دانى اين امام كيست و چه زمانى قيام خواهد كرد؟

عرضه داشتم: نه اى مولاى من، فقط شنيده ام كه امامى از ميان شما اهل بيت قيام خواهد كرد و زمين را از فساد پاك كرده و چنان كه پر از ظلم و جور شده باشد پر از عدل خواهدش نمود.

آن حضرت فرمودند: اى دعبل، امام بعد از من پسرم محمّد و بعد از محمّد پسرش على و بعد از على پسرش حسن و بعد از حسن پسرش حجّت قائمى است كه همه بايد در زمان غيبتش منتظرش باشند و در زمان ظهورش از وى اطاعت كنند. اگر از دنيا به جز يك روز باقى نمانده باشد خداوند عزّ و جلّ آن روز را آنقدر طولانى مى كند تا او قيام كند و زمين را چنان كه پر از ظلم و جور شده باشد پر از عدل و داد نمايد[9].

7. روايتى از حضرت امام جواد(ع): صدوق از عبدالواحد بن محمّد عبدوسى عطّار(رضي الله عنه) روايت كند كه گفت: على بن محمّد بن قتيبه نيشابورى گفت: حمدان بن سليمان روايت كرد و گفت: صقر بن ابى دلف روايت كرد و گفت: از حضرت ابوجعفر محمّد بن على الرّضا(ع) (امام جواد(ع)) شنيدم كه مى فرمود:

امام پس از من پسرم على است. فرمان او فرمان من و كلام او كلام من و پيروى از او پيروى از من مى باشد و امام پس از او پسرش حسن مى باشد كه فرمان او فرمان پدرش، كلام او كلام پدرش و فرمانبردارى از او فرمانبردارى از پدرش مى باشد. سپس آن حضرت سكوت فرمودند.

به آن حضرت عرضه داشتم: اى فرزند رسول خدا، بعد از حسن چه كسى امام خواهد بود؟

آن حضرت شديداً گريسته سپس فرمودند: همانا كه بعد از حسن پسرش قائم به حق است كه همه انتظارش را مى كشند[10].

منابع و مآخذ:

[1]. إثبات الهداة  1 / 599 .


[2]. اثبات الهداة 1 / 651.

[3].أضحكني الدهر وأبكاني *** والدهر ذو صرف وألوان //لتسعة في الطف قد غودروا *** صاروا جميعاً رهن أكفان

[4].متى يقوم الحق فيكم متى *** يقوم مهديكم الثاني

[5]. بحارالانوار 36 / 390.

[6]. اثبات الهداة 2 / 603/ 587.

[7]. من لا يحضره الفقيه 1 / 329.

[8].خروج إمام لا محالة خارج *** يقوم على اسم الله والبركات//يميز فينا كل حق وباطل *** ويجزي على النعماء والنقمات

[9]. كمال الدّين 2 / 373.

[10]. كمال الدّين 2 / 378.